förlorad men återfunnen

 Förlorad men återfunnen

Idag när jag skulle läsa i min bibel kom jag till ett stycke en liknelse som Jesus berättade som ofta kallas för: ”den förlorade sonen” och började fundera mer över hur vi blir och fortsätter vara kristna, hur vi kan bli förlorade om vi inte vill vara ett Guds barn längre, men också hur Gud aldrig slutar älska och söka våran gemenskap var vi än är i livet.

Så vill du så häng med i min fundering och försök att förklara detta!



Bibeln säger att vi alla har gått bort från Gud, att vi alla har syndat. Alla har vi gjort saker som han som är vår skapare och älskande Fader vet inte är bra för oss och andra.

Romarbrevet 3:23

Alla har ju syndat och gått miste om härligheten från Gud.

Många av oss kan känna det ifall vi tänker efter och känner av vårt samvete, men ibland har vi dövat det så att vi inte känner vad som är rätt och fel.

Romarbrevet 2:14-16

14När andra folk, som inte har lagen, ändå av naturen lyder det som står i den, är de en lag för sig själva, trots att de inte har lagen. 15De visar genom sina handlingar att lagen är skriven i deras hjärtan. Deras samveten talar ju genast om för dem om de handlar rätt eller fel. 16Att det är så kommer att visa sig den dag då Gud ska döma det dolda hos människorna, enligt det evangelium jag har fått från Jesus Kristus.

Guds ord säger att vi alla har gått vilse och många av oss vet till exempel inte var vägen till djup bestående glädje finns.

Jesaja 53:6

6Vi gick alla vilse som får,

var och en valde sin egen väg.

Herren lät honom drabbas av all vår skuld.



Men Jesus talar om sig själv att han är den vägen, han är den som kan göra så att vi kan få en djup och nära relation till vår skapare och far igen. En relation med honom som är helig och totalt god/kärleksfull.

Johannes 14:6

Jesus svarade: ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kan komma till Fadern utom genom mig.



Jesus som är Gud har genom sin död på korsett betalat den skuld vi har på grund av allt det onda vi gjort mot oss själva, andra och Gud.



Jesaja 9:6

För ett barn blir oss fött, en son blir oss given. På hans axlar vilar herradömet, och hans namn är: Under, Rådgivare , Mäktig Gud, Evig Far, Fridsfurste.

Jesus är fridens furste och den djupa glädjens källa och när vi förenas med honom genom att att vi väljer att tro på vad han gjort för oss, överlämna våra liv i hans hand och börjar följa honom får vi också ta del av det goda som han har att dela med sig av, nämligen nåd. Denna nåd är den nåd som också gör att vi när vi dör får leva med honom, i hans närhet och godhet i all evighet.


Efesierbrevet 2: 13-14

13Men nu har ni i Kristus, ni som en gång var långt borta, kommit nära genom Kristus blod.

14Han är nämligen vår fred, han som gjorde de två till ett och rev ner fiendskapens skiljemur.

Romarbrevet 6:23

Syndens lön är döden, men Guds gåva är evigt liv i Kristus Jesus, vår Herre.



Om man läser i hela bibeln kan man förstår att det Jesus gjorde på korset och att han uppstod är det viktigaste som har hänt i världshistorien sedan Gud skapat den. Varför då kanske du frågar?

Jo Gud är helig och så god att om vi närmar oss honom utan att blivit renade från våra synder, kan vi lätt falla till marken och dö av den rena kraft som utgår från honom. Det finns ingen ondska i Gud och i hans närhet kan den inte förbli. Gud bryr så så enormt mycket om hur vi lever våra liv och vad vi gör mot honom, andra och oss själva, ingenting som händer går honom förbi. Om någon gjort dig illa vet Gud allt om det och kräver ett straff för det. Han är enormt seende.

Hebreerbrevet 4:13

Inget skapat är dolt för honom, utan allt ligger naket och blottat för hans ögon. Och inför honom måste vi stå till svars.



Så om du med din mun bekänner Jesus som din herre får du ta del av denna enorma nåd.

Romarbrevet 19:9

För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst.



Johannesevangeliet 3:3

Jesus svarade: "Jag säger dig sanningen: Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike."



När du gör det säger bibeln att du föds på nytt, att du föds och blir Guds barn. Innan var du hans älskade skapelse och avbild men nu har du fått komma in i hans närhet och ännu mer kan ta del av hans gigantiska omsorg om ditt liv. Du är nu hans barn.

Johannesevangeliet 1:12

Men åt alla som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn.



Du är till en början hans bäbis, och du behöver likt en vanlig bebis stanna kvar i hans närhet för att överleva andligt sett. Han har omsorg om hela dig, men speciellt tron inom dig behöver få näring och omsorg för att överleva och växa till. Du behöver en kristen gemenskap, människor som också har tron på Jesus men vandrat och växt till mer än dig och kan visa dig omsorg och kärlek från Gud. Stannar vi inte kvar i gemenskap och överlåtelse till Jesus kan vi tappa tron och bli likt sonen i liknelsen förlorade igen. Det finns fler liknelser av Jesus om detta till exempel dessa:



Liknelsen om den förlorade sonen: Lukas 15:11-32

Liknelsen om det förlorade fåret: Luk 15:1-7

Liknelsen om de tio jungfrurna Matt 25:1-13

Liknelsen om såningsmannen Mark 4:1-25



Vill vi fortsätta gå med Jesus behöver vi fortsätta umgås med Jesus och ta emot av den nåd som renar, helar och upprättar oss. En nåd som visar oss på en livgivande väg, ett välsignat och spännande liv.

Johannes 15:9

Så som Fadern har älskat mig har jag älskat er. Bli kvar i min kärlek!

Hur förblir jag i honom?, jo genom att umgås med honom i bön, bibelläsning och gemenskap med andra kristna. Är du trött och av någon anledning har svårt att be med ord, sök hans närhet genom att öppna ditt hjärta och vila i den visheten att han älskar dig, ta tid att bara vara, lyssna och låta dig bli sedd och älskad. Sök andra kristna som kan be för dig och visa dig Jesu omsorg och hjälp.

Matteus 11:28

Kom till mig alla ni som är trötta och bär tunga bördor, så ska jag ge er vila.



Umgänge kan ibland vara ordlös också med andra människor, vi kan visa andra kärlek och ta emot av den på andra sätt än ord. Men försök slänga det jobbiga inom dig på Jesus. Öppna dig för honom så han kan hjälpa dig inse att Fadern vill hjälpa dig på alla sätt! Att sitta i Faderns närhet som är den helige och starke och gode är kanske allt du behöver och en otroligt stor förmån/möjlighet.

Första Johannesbrevet 4:19

Vi älskar därför att han först har älskat oss.



Han vill hjälpa dig inse ditt värde och där i hans närhet kommer han också hjälpa dig att se och visa andra kärlek, att kunna och vilja göra som Jesus lärt oss och den som den Helige ande manar oss att göra. Vi förblir i hans kärlek också genom att ge den vidare. Kärleken behöver nämligen ett tillopp och utflöde, det är ett liv i att först och främst ta emot men också att ge vidare.

Johannes 15:10

Om ni lyder mina bud är ni kvar i min kärlek, på samma sätt som jag har hållit min Faders bud och är kvar i hans kärlek. '


Det är viktigt att veta att även om du fortsätter att synda fast du sen ångrar dig och ber om hjälp att ändra på ditt liv slutar du inte vara hans barn. Jag vet att många speciellt människor som nyligen blivit Guds barn kan tvivla och undra om detta, det är viktigt att påminna sig om hur stor nåden är och att vi inte i oss själva kan bli perfekta människor.

Johannes 15:5

Jag är vinstocken och ni är grenarna. Om någon är kvar i mig och jag i honom bär han mycket frukt, men utan mig kan ni inget göra.

Han nåd mot den som vill ta emot den och leva med honom är oändligt stor!

Romarbrevet 8: 31-39

31Vad drar vi då för slutsats av detta? Jo, att om Gud är på vår sida, vem kan då vara emot oss? 32Gud skonade ju inte ens sin egen Son, utan utlämnade honom för att rädda oss alla. Skulle han då inte vara beredd att skänka oss allt annat också tillsammans med honom? 33Vem kan anklaga Guds utvalda? Gud själv har ju gjort oss rättfärdiga. 34Vem kan döma oss? Kristus, han som dog och till och med uppstod och nu sitter på Guds högra sida, vädjar för oss.

35Vem kan skilja oss från Kristus kärlek? Nöd eller ångest, förföljelse, svält, nakenhet, fara eller svärd? 36Det står ju skrivet:

Det är för dig som vi dagen lång dödas

och räknas som slaktfår.”

37Men mitt i allt detta vinner vi en fullkomlig seger genom honom som har visat oss sin kärlek. 38Jag är övertygad om att varken död eller liv, varken änglar eller furstar, varken något som finns nu eller som kommer att finnas i framtiden, varken krafter 39i höjden eller i djupet eller något annat i skapelsen kan skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre.


Och även om vi går ifrån Gud och frånsäger oss tron och slutar ha gemenskap med honom, kommer han att på alla sätt försöka hjälpa dig att komma tillbaka till honom och hans kärlek. Det spelar ingen roll hur mörkt och dåligt ditt liv är, Gud väntar på att du skall vilja vända dig tillbaka och då kommer han att springa efter dig och överösa dig med hans nåd!

Men vänta inte i onödan, du vet inte hur länge du kommer leva här på denna jord, det är allvar. Ta tid för att beräkna kostnaden, tänk och bestäm dig för hur du vill göra och sök sanningen! Han vill rädda dig! Men kommer inte att tvinga dig till sig. Det är ditt val, hans nåd och Guds livgivande kraft som kan förvandla allt!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

En soluppgång

Pärlan

Utställning med Gunnar Moberg och Kerstin Een